مجازات‌های تعزیری در بوته آزمون گزاره‌های پست مدرنیستی

نویسندگان

    صدیقه چهره قانی منتظر دانشجوی دکتری، گروه حقوق کیفری و جرم شناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
    رضا فانی * استادیارگروه حقوق، دانشکده الهیات، دانشگاه شهیدمدنی آذربایجان، تبریز، ایران drfaani58@gmail.com
    هادی دادیار استادیارگروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
    علی رضا اسمعیل زاد استادیارگروه علوم سیاسی و روابط بین الملل، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

کلمات کلیدی:

مجازات تعزیری, پست مدرنیسم, کارایی مجازات , جرم شناسی

چکیده

قبل از ظهور مکتب پست مدرن، رویکرد تحققی یا اثبات گرایی، جرم شناسی را نیز به عنوان علمی که به چرایی پدیده مجرمانه می‌پردازد، به ارمغان آورد. از سال ۱۸۷۶میلادی که جرم شناسی متأثر از چنین دیدگاهی متولد شد تا دهه ۱۹۵۰، جرم شناسان تنها از یک پنجره پدیده مجرمانه را به تماشا می‌نشستند؛ در نتیجه تنها تفاوتی که در دستاورد‌های فکری آن‌ها وجود داشت، تغییر فصول منظره مورد تماشا بود، لکن منظره واحد و ثابت بود تا اینکه صداهایی از پشت ساختمان فکری جرم شناسان، آن‌ها را بر آن داشت تا دیوار‌ها فرو ریزند و جزمیت و تک بعدی نگری خارج شوند. بررسی دیدگاه‌های جرم شناسان پست مدرن و کارکرد و کارامدی مجازات تعزیری از نگاه آنان بیشتر مفهومی نسبی است که بررسی مساله را دو چندان میکند به عنوان نمونه می‌توان گفت که از نگاه پست مدرنیسم هر چند در جوامع طبقاتی و جوامعی که نژادگرایی جنسیت گرایی استعمار و استثمار در آن‌ها نهادینه و ساختارمند گردیده است و به تعبیر دورکیم جوامع مکانیکی می‌توان برای بزه و بزهکار قائل به کارکرد‌های اجتماعی مفید و نوآورانه بود و مقصر و مسئول اصلی جرایم را خود دولت و حاکمیت تلقی نمود، لکن در جوامعی که در آن‌ها حاکمیت برای کرامت انسان‌ها ارزش قائل بوده و نسل‌های چهارگانه حقوق بشر را به رسمیت شناخته است نمی‌توان برای بزه و بزهکاری کارامدی مفید در نظر گرفت و مسئولیت جرایم ارتکابی در این قبیل جوامع را متوجه حکومت‌ها نمود.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

مراجع

Duxbury, W. S. (2013). Contemporary Critical Criminology. Dadgostar Publications.

Henry, S., & Milovanovic, D. (1996). Constitutive criminology. stage publication.

Hicks, S. (2012). Explaining Postmodernism: Skepticism and Socialism from Rousseau to Foucault (Vol. 1). Pajvak Publishing.

Jafari, M. (2013). Sociology of Criminal Law: A Critical Approach to Criminal Law (Vol. 1). Mizan Publishing.

Javan Jafari Bojnourdi, A., & Sadati, S. M. J. (2015). The Concept of Power in Criminal Sociology. Journal of Criminal Law Research, 3(11).

Michel, J. (1993). Sociology of Crime (Vol. 1). Astan Quds Razavi Printing and Publishing Institute.

Najafi Abrandabadi, A. H. (2004). Just Prevention of Crime: Criminology, Collection of Articles in Honor of Professor Dr. Mohammad Ashouri (Vol. 1). Samt Publications.

Niazi, M. (2014). The Discourse Shift in Explaining Crime from the Classical Period to Postmodernism. Detective, 2(29), 70-90.

Walklate, S. (2007). Understanding Criminology (Vol. 1). Mizan Publishing.

دانلود

چاپ شده

۱۴۰۳/۰۹/۲۱

ارسال

۱۴۰۳/۰۶/۰۳

بازنگری

۱۴۰۳/۰۸/۱۳

پذیرش

۱۴۰۳/۰۸/۲۴

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

چهره قانی منتظر ص. .، فانی ر.، دادیار ه.، و اسمعیل زاد ع. ر. (1403). مجازات‌های تعزیری در بوته آزمون گزاره‌های پست مدرنیستی. دانشنامه فقه و حقوق تطبیقی، 2(3). https://jecjl.com/index.php/jecjl/article/view/212

مقالات مشابه

1-10 از 44

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.