مفهوم و قلمرو صلاحیت در رویه شورای نگهبان

نویسندگان

    مزدک نصوری دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
    علی‎ اکبر گرجی ازندریانی * دانشیار، گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. gorji110@yahoo.fr

کلمات کلیدی:

حاکمیت قانون, شورای نگهبان, صلاحیت, قلمرو صلاحیت, مقامات و نهادهای عمومی

چکیده

شورای نگهبان با برخورداری از صلاحیت‎های خاص و انحصاری یکی از نهادهای حاکمیتی حائز اهمیت در نظام حقوقی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران محسوب می‎شود که کارویژه آن تضمین حاکمیت قانون است. بنابراین، تجزیه و تحلیل آرا و نظریات شورای نگهبان جهت فهم رویکرد این نهاد عمومی در خصوص مفهوم دولت قانونمدار و آثار و نتایج آن (اصل صلاحیت و اصل عدم صلاحیت) در راستای سنجش صحت یا عدم صحت تصمیمات اداری راهگشا می‎باشد. این نوشتار در پی تحلیل، تبیین، تمییز و تفکیک مفهوم و قلمرو انواع صلاحیت‎های متداول در حقوق عمومی و معیارهای آنها در رویه این نهاد اساسی می‎باشد.

پژوهش حاضر به شیوه‎ای توصیفی-تحلیلی اثبات کرده است که شورای نگهبان، پنج ویژگی‎ عمده اصل صلاحیت (قانونی بودن، الزامی بودن، محدود بودن، انحصاری بودن و غیرقابل تفویض بودن) را در رویه خود مورد شناسایی قرار داده است و عمومأ در راستای تنظیم و تضمین قلمرو صلاحیت‎های مراجع عمومی گام برداشته است و اگر صلاحیت یک مقام یا نهاد عمومی را در قوانین موضوعه احراز نکند، عمل یا تصمیم آنها را با ایراد عدم صلاحیت مواجه خواهد کرد. همچنین، دادرس  اساسی ایران در راستای مضیق تفسیر نمودن صلاحیت‎های تکلیفی و موسع تفسیر نمودن صلاحیت‎های تخییری حرکت کرده است.

شورای نگهبان در رویه خود، همزمان از دو جنبه «قدرت قانونی» و «اختیار قانونی» برخوردار است. به عبارت دیگر، هم جنبه تکلیفی و الزام‌آور (قدرت قانونی) و هم جنبه گزینشی و اختیاری (اختیار قانونی) در عملکرد آن مشهود است و قلمرو صلاحیتش را به‌گونه‌ای تعریف می‌کند که در آن تکالیف مشخصی بر عهده دارد. با این حال، هنگام اجرای این وظایف، شورا از اختیاراتی برخوردار است تا در موارد خاص، موازین شرعی و معیارهای قانونی را تفسیر و اعمال کند. این قلمرو صلاحیت نه‌تنها بر اساس متون قانونی شکل گرفته، بلکه به‌صورت پویا و از طریق آرای تفسیری و رویه عملی خود شورا نیز تکامل می‌یابد. این ویژگی نشان‌دهنده ماهیت شبه‌تکلیفی-شبه‌گزینشی صلاحیت این نهاد عمومی است.

دانلودها

دسترسی به دانلود اطلاعات مقدور نیست.

چاپ شده

۱۴۰۴/۰۳/۰۳

شماره

نوع مقاله

مقالات

ارجاع به مقاله

نصوری م.، و گرجی ازندریانی ع. ا. (1404). مفهوم و قلمرو صلاحیت در رویه شورای نگهبان. دانشنامه فقه و حقوق تطبیقی، 2(3). https://jecjl.com/index.php/jecjl/article/view/90

مقالات مشابه

11-20 از 43

همچنین برای این مقاله می‌توانید شروع جستجوی پیشرفته مقالات مشابه.